Svět vína už jste prozkoumali a toužíte po nových výzvách. Co takhle zkusit něco neokoukaného? Pet-nat víno je tu pro vás! I když jde o starobylou techniku výroby, na mnoho let zapomenutou, v posledních letech prožívá boom. Seznamte se s pet-nat vínem.
Rádi investujete do vína a zkoušíte nové věci? Pak je nejvyšší čas poznat pet-nat víno. Ač se rozhodně nejedná o žádnou novinku, na dlouho dobu se na něj téměř zapomnělo. V posledních letech však zažívá velký revival.
Pet-nat je zkratka z francouzského pétillant-naturel. V překladu to znamená přírodní perlivé. Vyrábí se částečným primárním kvašením moštu v tanku nebo sudu a částečným kvašením v láhvi pod korunkovým uzávěrem.
Jedná se o prastarou tradiční metodu výroby, kterou nejspíš znali už staří Římané, a kterou máme doloženou z Limoux od historika Tita Livia. Lidé ji využívali předtím, než byla objevena současná metoda výroby šumivého vína ve velkých tlakových nádobách.
Předpokládá se, že pet-nat víno bylo vlastně objeveno úplnou náhodou. Vína se totiž dříve běžně stáčela do lahví ještě před koncem kvašení. Během zimních měsíců proces přirozeně ustanul (kvůli nízkým teplotám). Ovšem jakmile se na jaře oteplilo, kvasinky se probudily k životu a začaly nanovo kvasit v uzavřených lahvích. V nápoji se díky tomu vytvořily bublinky.
Takže jak to celé probíhá? Jak pet-nat víno vzniká?
Během prvního kvašení se z moštu stává víno.
Potom následuje stáčení do lahví a uzavření korunkovým závěrem.
Víno dále kvasí, ale už v uzavřené láhvi. Díky tomu v nápoji vznikají přirozenými procesy bublinky (CO2).
Kvašení se zastaví v momentě, kdy kvasinky spotřebují všechen cukr.
Na rozdíl od šampaňského toto víno neprochází druhotným kvašením s přídavkem tirážního likéru (směs kvasinkové kultury, třtinového cukru a starého vína). Po kvašení nenásleduje ani proces filtrace. Pet-nat víno je v tento moment hotové a putuje k zákazníkům.
Spojením pet-nat se často myslí spíš samotná výroba než víno jako takové. Například v Itálii se vínu, které vzniká právě touto metodou, říká Fondo nebo Col Fondo. Přírodní perlivé víno se někdy vyrábí i v tradičních kvevri nádobách, které se používají v Gruzii.
Kvevri víno je v poslední době na vzestupu a vyrábí se třeba i u nás na Moravě. Častěji než perlivé bývá v běžné formě, stále se však bavíme o víně vyrobeném v tradičních nádobách. Vyzkoušejte ho! Podívejte se, co je to víno kvevri a v čem je tak výjimečné.
Pet-nat víno je lehce šumivé a příjemně osvěžující. Alkohol se pohybuje okolo 10 %. Při výrobě se nepřidávají žádné kvasinky, cukr, ani alkohol. Chuť je plnější, než jste zvyklí u prosecca a lehce sladká po kvasnicích. Sladkost sama je paradoxem. I když pet-nat neobsahuje cukr, nechutná jako běžné suché víno.
Pokud preferujete vína s co nejmenším podílem cukru a rádi byste zkusili něco jiného než bílé víno, můžeme vám pet-nat vřele doporučit. Vzhledem k tomu, že se do něj nepřidává cukr, se hodí i do diety. Nižší obsah alkoholu z něj zase dělá skvělého společníka na letní večery a grilování.Registrujte se a získejte řadu výhod.
Nezoufejte. Nové vám zašleme na e-mail.