Dekantování vína je umění, kterým vylepšíte chuť a aroma nápoje. Proces dekantace je vhodný především u starších vín, ale i u mladších a kvalitních. Pozor – není to jen tak! Chce to vybroušenou techniku. Pokud se chcete naučit, jak dekantovat víno jako profesionál, vyzkoušejte následujících 5 kroků.
Dekantace vína je proces, při kterém se víno přelévá z lahve do dekanteru. Když ho provedete správně, vylepšíte chuť a aroma nápoje – kroužením ho provzdušníte a harmonizujete (což prospěje hlavně mladším vínům). Působení vzduchu totiž simuluje proces stárnutí.
Zároveň se díky dekantaci oddělí víno od drobných tmavých částic, sedliny, tzv. depotu. Depot se vytváří srážením barviv a taninu během stárnutí. Typicky ho najdete v nefiltrovaných červených vínech.
Není to nic, co by samotnému vínu nějak škodilo. Naopak. Sedlina ukazuje na to, že se jedná o kvalitní víno, které se archivovalo. Ovšem sedliny moc dobře nechutnají. A proto je žádoucí se jich zbavit. Dekantace vás zbaví i kalu a krystalů, které se občas na dně lahve objeví.
Doporučujeme dekantovat hlavně vína starší, od 10 až 15 let nahoru. Ale jak jsme zmínili, i mladší vína se mohou dekantovat. Hlavně pokud jsou kvalitní a komplexní.
Pro starší vína doporučujeme karafu typu kachny. Pro mladší naopak lodní karafu.
Starší vína zhruba den až dva před dekantováním postavte. To proto, aby se sediment usadil na samé dno. Bílá vína s vinným kamenem ale stavět nemusíte. Krystaly se totiž usadí rychle.
Před naléváním karafu vypláchněte trochou vína. Zavíní se. Toto víno se následně vylije.
Do karafy nevylejte úplně celou lahev. Část nápoje bohužel musí zůstat v lahvi, jinak byste přelili až příliš depotu. Trocha kalu a sedliny se sice do karafy nalije, to je však v pořádku. Uvidíte, že ve finálním kroku se do sklenice nedostane už vůbec nic nežádoucího.
Nemáte doma karafu? Nevadí. Postačí džbánek. Jestli chcete udělat dojem na hosty, vyzkoušejte následující trik. Someliéři nalévají víno do karafy za světla svíčky, podsvěcují si s ní hrdlo lahve. Lépe tak odhalí, kdy přestat, aby se do nádoby nedostalo příliš sedimentu. Avšak nejde jen o praktickou stránku. Pro své hosty uchystáte zajímavou podívanou!
Připravte si láhev vína, skleničku, svíčku a dekantér neboli dekantační karafu.
Pomalu přelijte cca půl deci vína (aby víno nedostalo kyslíkový šok) do dekantéru a krouživými pohyby ho rozviřte po stěnách nádoby. Víno můžete přelévat nad svíčkou. Prosviťte s ní hrdlo lahve a hlídejte množství sedliny v přelévané tekutině. Jakmile sedlinu zaregistrujte, s naléváním přestaňte.
Ovocnější vína rovnou rozlévejte do sklenic, komplexnější nechte prodýchat 30-60 minut.
Z karafy opatrně nalévejte do sklenice. Kolem hrdla karafy mějte pro všechny případy ubrousek.
Sledujte, jestli je přelévané víno průhledné a hlídejte depot.
Nevypili jste celou lahev najednou? Nic se neděje. Podívejte se, jak dlouho vydrží otevřené víno a jak ho skladovat, tak aby bylo i po otevření stále stejně lahodné.
U levnějších ovocných vín dekantaci nedoporučujeme. Pokud si přesto přejete přelít takové víno do karafy, udělejte to přímo a bez dalšího čekání. Příliš dlouhá dekantace by mohla chuťové vlastnosti vína negativně ovlivnit.
Registrujte se a získejte řadu výhod.
Nezoufejte. Nové vám zašleme na e-mail.