Naturální vína jsou přirozeně vyráběné nápoje s autentickými vlastnostmi. Chcete si dopřát originální zážitek bez příkras? Zkrátka takové víno, které má co nejblíž k přírodě? Poradíme, jak ho vybrat a na co si dát pozor.
Čím dál tím víc zákazníků se zajímá o to, jak byl daný produkt vyroben. Zda výrobce respektoval zásady udržitelnosti, nepoužíval při výrobě agresivní chemii a zbytečná aditiva – cukr, éčka a další neřády.
Není se čemu divit. Vše, co nápoj obsahuje, přeci putuje i do našeho organismu. Tak proč si nedopřát to nejlepší?
Pro naturální víno je typické, že:
bylo vyrobeno přirozeným způsobem,
výrobce při pěstování a výrobě nepoužil žádné syntetické a přídavné látky (např. pesticidy, syntetická hnojiva, enzymy, siřičitan atd.),
nedoslazuje se a chemicky se nedoplňuje (aroma, senzorické vlastnosti atd.),
neplatí na něj regulace pro úpravu hroznů nebo výrobu vína, nemá typické certifikace.
Co znamená, že se víno vyrábí přirozeným procesem? Vinař do procesu zasahuje jen minimálně nebo vůbec. Od pěstování hroznů až po jejich konečné zpracování a zrání. Nechává vzniknout nápoj v co nejpřirozenější, naturální podobě.
Jelikož se do naturálního vína téměř nepřidávají siřičitany, nedochází ani k sekundárnímu kvašení. Pozor – některá bio vína siřičitany mohou obsahovat, u naturálních by tomu ale být nemělo.
Mimo siřičitany naturální víno neobsahuje ani žádné jiné látky, které by ovlivňovaly jeho chuť, aroma nebo vzhled. Vinař si nevypomáhá žádnou syntetickou chemií, která by upravila vlastnosti nápoj nebo nějak uspíšila jeho výrobu atd. Získáte tak 100% autentické a přirozené víno. Naučte se, jak ho kombinovat s jídlem a překvapte návštěvu.
Malé úskalí spočívá v tom, že pro naturální víno, kromě uvedených pravidel, vlastně neexistují žádné regule a certifikáty. Na druhou stranu takové bio víno by mělo na etiketě dokládat svůj původ, včetně různých certifikátů o ekologické výrobě a pěstování.
Právě bio certifikace původu hroznů je pro bio víno stěžejní. Alfou a omegou je zde to, že bylo vyrobeno v režimu ekologického zemědělství. Ovšem kategorie bio víno už nestanovuje, zda vinař do dalšího procesu nějak zasahuje nebo ne.
Jak vidíte, mezi naturálním a bio vínem je určitá podobnost, ale také mezi nimi existují rozdíly. U naturálního vína totiž vinař do zpracování nezasahuje, vypomáhá si přirozenými mikroorganismy jako jsou kvasinky a další.
Na kvalitu. Kupujte ve specializovaných obchodech. U bio vína i naturálního platí, že nižší cena nejspíš nepřinese kvalitní požitek.
Způsob uložení. Jelikož naturální víno, a v určité míře i některá bio vína, neobsahuje síru, stabilizační látky a také nejspíš nedošlo k filtraci, nehodí se tuto lahev uchovávat ve stojanu při pokojové teplotě a na světle.
Naturální víno by se rychle znehodnotilo. Uchovávejte ho na temném a chladném místě, ideálně ve sklepě nebo v chladničce.
Od toho se odvíjí další rada – nekupujte naturální víno v obchodě, kde ho mají jen tak položené v regálu. Pravděpodobně bylo vystaveno horku a přímému sluníčku, což mu rozhodně nesvědčí.
Trh s naturálním vínem není tak pestrý jako u konvenčních vín – není se čemu divit, sama výroba je poněkud specifická, stejně jako nároky na skladování. Doporučujeme lahev okolo 300 Kč a výš.
Registrujte se a získejte řadu výhod.
Nezoufejte. Nové vám zašleme na e-mail.