Jak vybrat růžové víno?

Napsal 18.08.2022

Víte, jak vzniká růžové? Vinaři k jeho výrobě využívají odrůdy modrých hroznů. Holdovali mu už staří Řekové. A na Moravě se mu říká ryšák. Ovšem není růžové jako růžové. Stejně jako červené a bílé, i toto nabízí bohatou paletu odstínů. Výslednou barvu ovlivňuje odrůda, ale i stupeň vyzrálosti hroznů. Rosé dělíme na růžová, červená a oranžová. Zjistěte, jak vybrat to nejlepší. 

Cukernatost

Jak vybrat víno? Asi už víte, že to není jen tak, zvlášť, jestli jste v tomto světě nováčkem. I u růžových vín můžete rozlišovat na základě obsahu zbytkového cukru. Co od jednotlivých označení suché, sladké atd. očekávat? 

  • Suché a polosuché rosé je svěží a má málo zbytkového cukru, kyselinka je znatelná. Je to ideální pití k lehkým jídlům a posezení s přáteli nebo s kamarádkou. Zejména když venku panují vysoké teploty, proto ho doporučujeme jako víno na léto

  • Takové polosladké ale už má trochu vyšší obsah cukru, můžete ho proto zvolit k výraznějším, kořeněným pokrmům a sýrům. 

  • Sladké růžové je skvělým doprovodem k lehkému dezertu a ovoci s červenou a růžovou dužinou, ať už jde o bobule nebo třeba meloun. 

Země výroby

Země výroby napoví, jaký bude váš výsledný dojem z nápoje. Rosé, které bylo vyrobeno v severnějších oblastech, jako je například Česká republika, Rakousko, sever Francie či Německo, bude lehčí s ovocnými tóny a s výraznější kyselinkou. Neobsahuje tolik alkoholu, a proto je ideální na letní posezení.

Zejména růžová moravská vína bychom rádi vyzvedli. Vyznačují se bohatou škálou tónů vůní i chutí ovoce a květin. Díky příznivé geografické poloze patří moravská rosé mezi světové špičky. Rovněž nabídka je poměrně široká, ať co se týče množství zbytkového cukru, kyselin, způsobu zpracování atd. 

Jestli ale naopak hledáte něco plnějšího s vyšším obsahem alkoholu, sáhněte po lahvi z jižních vinařských oblastí. Sem patří Francie, Španělsko, Portugalsko, Itálie, ale také Argentina, Chile nebo dokonce Austrálie a Jihoafrická republika. Specifické klimatické podmínky dovolí hroznům dozrávat při opravdu vysokých teplotách – až jsou vlastně přezrálé. A díky tomu obsahují nižší obsah kyselin. 

Jižní oblasti si vás podmaní plnou ovocnou chutí. Jen počítejte s tím, že vína odsud jsou hutnější. Proto k nim vybírejte vhodné pokrmy nebo občerstvení. Klidně něco těžšího, tučnějšího, ať už to budou tučné mořské ryby, červené maso nebo asijská kuchyně. 

Nejlepší odrůdy

Jak už jsme zmínili, růžové se vyrábí z modrých odrůd. Kvalitní a dobré rosé bývá například Frankovka, Rulandské modré, Svatovavřinecké, Cabernet Sauvignon, Cabernet Moravia, Merlot, Zweigeltrebe či André. Také vhodně zvolené cuvée (neboli kupáž, tedy scelení několika odrůd a ročníků) vás překvapí výbornou chutí a příjemnou vůní. 

Klaret se vyrábí z odrůd Cabernet Sauvignon, Rulandské modré či Svatovavřinecké. Pod názvem claret neboli klaret se označuje víno z modré révy, které se vyrábí bez nakvašení rmutu, tedy namletých bobulí. Tento druh růžového (pozor, klaret může být i bílý) má lososové odstíny a potěší vás ovocným aroma třešní, broskví či jahod. Je svěží a lehký – zároveň je to skvělé mladé víno. 

Kolik vás to bude stát

Lahev pro běžnou příležitost, stojí okolo 300 Kč. Když si připlatíte a dáte za víno alespoň 500 Kč, požitek bude hned o něco lepší. Dražší lahve si nechte na zvláštní příležitosti, například jako dárek pro vaše blízké.

Registrace

Registrujte se a získejte řadu výhod.

Přihlášení

Nemáte ještě účet? Registrujte se

Zapomenuté heslo

Nezoufejte. Nové vám zašleme na e-mail.