Jak vybrat sklenici na alkohol? Má vliv na jeho chuť i vůni

Napsal 30.04.2022

Patříte mezi labužníky a chcete si svůj nápoj vychutnat naplno? Nebo byste rádi zapůsobili na své hosty? Existuje spoustu typů sklenic na alkohol. Vyberte tu správnou a dovolte nápoji, aby se rozvinul k dokonalosti. 

Jak vybrat sklenici na víno – obecné zásady

Sklenice na víno, ať už na červené, bílé či šumivé, mají několik společných jmenovatelů. Pokud si chcete svůj nápoj vychutnat na maximum, byla by škoda ho automaticky nalít do toho, co vám přijde pod ruku. Správně zvolená sklenice totiž ovlivní nejen vizuální, ale i chuťový požitek. 

Tak za prvé je důležité, aby byla sklenice z čirého skla. Barevné zkresluje a ochudilo by vás o jedinečné odstíny vašeho vína. Vyhýbejte se sklenicím barevným, z tlustého skla, ale i s vybroušenými aplikacemi a ozdobnými okraji. 

Sklenice na víno by měla být kvalitní, nebojte se investovat. Vysoká stopka je samozřejmostí. Lépe se drží v ruce a zároveň zabraňuje tomu, abyste prsty ruky oteplovali nápoj. Díky vysoké stopce si navíc lépe prohlédnete barvu nápoje, a i se snadněji ochutnává. Před nalitím se ujistěte, že je sklenice v perfektním stavu – čistá a bez prachu. Pozor na zbytky čistícího prostředku, negativně ovlivňují chuť nápoje. 

Sklenice na červené víno

Červené víno můžete nalít do dvou druhů sklenic. Buď typu tulipán nebo typu balón. 

  • Tulipán poznáte podle tvaru, který připomíná stejnojmennou květinu. V dolní části je širší a směrem nahoru se zužuje. Je to univerzální sklenice na víno, ovšem neunáhlujte se – na velikosti záleží. Na červené víno volíme tulipán v největším objemu. Užší hrdlo krásně uzavře aroma nápoje a dovolí vám, abyste si ho naplno vychutnali, zároveň vás ale neochromí silou díky větší vzdálenosti od nápoje. Pokud jste však příznivci aromatičtějších vín, poohlédněte se po tulipánu s lehce otevřenějším hrdlem. 

  • Balón je baňatý s širším, otevřeným hrdlem. Tento typ sklenice doporučujeme zejména na červená vína burgundského typu a příbuzných odrůd. Vyzkoušejte například moravská vína odrůdy Pinot Noir.

Sklenice na bílé víno

Jakou sklenici vybrat na bílé víno? Sáhněte po tulipánu. Objem zvolte zhruba střední, o něco menší než pro víno červené. To proto, že se bílé víno podává vychlazené a nalévá se v menším množství. Uzavřenější hrdlo tulipánu dovolí aroma nápoje, aby se uvnitř krásně rozvinulo, stejně jako jeho vytříbená chuť. Pro lehčí bílá vína je dobré zvolit sklenici protáhlejší, u těžších naopak kratší s širším hrdlem.  

Není nic neobvyklého, že se setkáte se sklenicemi určenými pro konkrétní odrůdy bílých vín. Jedná se zejména o Chardonnay, Riesling a Sauvignon Blanc. Mají specifický tvar, který dává nejlépe vyniknout vlastnostem těchto odrůd. 

Sklenice na šampaňské

Sklenice na šampaňské a šumivé víno se doporučuje výhradně ve tvaru flétny. Flétna je typická úzkým podlouhlým a štíhlým tělem. V takto tvarované sklenici může víno při nalévání bez obav napěnit. Ve flétně navíc perfektně vynikne stupeň perlivosti nápoje. Zúžené tělo flétny má ještě jeden úkol, a tím je shromáždit aromatické látky. Pokud chcete podpořit perlivost a vytvořit zajímavý efekt perlových šňůr, poohlédněte se se sklenici s tečkami nebo rýhami na dně. 

sklenice na šampaňské

Sklenice na pivo

Existuje několik druhů sklenic na pivo. Hodně záleží na tom, jaký druh piva si naléváte. Ovšem existují i univerzální typy. Díky specifickému tvaru skla vytvoříte ty nejlepší podmínky pro vychutnání.

  • Pivní sklenice (neboli půllitr): má velké ucho, za které se drží. Nejčastější způsob podávání. Je univerzální a nijak neovlivňuje výsledek.

  • Pilsner flute: určená pro pilsner. Vysoká, ne příliš silná sklenice s rovnými stěnami, které jsou dole o něco užší. Umožní bohatou pěnu.

  • Weizen: štíhlé, vysoké. Kvůli zadržení pěny jsou u dna užší. Vhodné na pšeničné pivo z Německa.

  • Goblet: vypadá jako kalich. Sklo je silnější, horší část širší. Vhodný pro belgická piva.

  • Pohár: subtilnější než goblet. Je na stopce nebo nožičce. Univerzální. 

Sklenice na whiskey

Sklenice na whiskey má zúžené hrdlo, baňaté dno a krátkou stopku. Podobá se tulipánu, který se používá na víno, ale i rumy a prémiový alkohol. Tento tvar dovolí aroma, aby se plně rozvinulo. Bude o poznání koncentrovanější, než kdybyste použili sklenici jiného typu. Ideální pro pomalé vychutnávání. 

 

Registrace

Registrujte se a získejte řadu výhod.

Přihlášení

Nemáte ještě účet? Registrujte se

Zapomenuté heslo

Nezoufejte. Nové vám zašleme na e-mail.