Víno a sýry jdou skvěle dohromady. Tak jako vinař musí při výrobě nápoje dbát na stanovené postupy a počínat si velice pečlivě, to samé platí v sýrárnách. I tato lahůdka proto patří mezi hotové skvosty alchymie. Asi už se nedivíte, že jde o kombinaci, která prostě funguje. Jenže které sýry se hodí k jakým vínům?
Sýrárny se tradičně stavěly v blízkosti vinařství. Právě proto, že víno se sýrem rádi konzumují jak skuteční znalci, tak i lidé, kteří se v problematice tolik nevyznají. Odtud vychází naše první rada – pokud máte možnost sehnat sýr ze stejného regionu jako víno, je vysoká pravděpodobnost, že půjdou skvěle dohromady. Ne vždy je tento předpoklad možný samozřejmě. Zatímco Francie, Itálie nebo třeba Španělsko produkují skvělé sýry i vína, třeba takové Norsko už příliš dobré víno nenabízí.
Čerstvé sýry lehce kyselejší chuti a tvarohové konzistence podávejte k bílým nebo rosé vínům. Vhodné jsou zejména suché a polosuché varianty. I takové šumivé víno může být dobrou volbou. Čerstvý sýr může být jak kravský, tak klidně kozí nebo ovčí, ovšem v takovém případě by neměl být příliš aromatický. Patří sem například mozzarella, ricotta, feta, jádel, burrata a další.
Kozí nebo ovčí sýr doplňte aromatickým bílým vínem s výraznou kyselinkou. Například šumivým vínem, suchým červeným vínem nebo bílým vínem s vyšším obsahem zbytkového cukru. Sýr by ale neměl být starý nebo přezrálý, potom začne být až příliš aromatický a taková kombinace už by se nehodila. Máme na mysli sýry jako je pecorino, manchego, ale také slovenskou brynzu, parenicu nebo korbáčiky.
Polotvrdé sýry jako je eidam, blaťácké zlato, madeland nebo maasdamer ochutnejte společně se suchým bílým (Chardonnay) nebo s plnějším červeným (např. Merlot).
Kravské sýry s bílou plísní, jako je camembert a hermelín, doporučujeme k suchému červenému vínu, růžovému vínu či šumivým vínům jako například šampaňské a španělská cava.
Výrazné sýry s modrou plísní dobře doplníte aromatickými víny, třeba i sladší chuti, případně fortifikovanými druhy. Do této kategorie patří sýry jako je gorgonzola, roquefort, niva, stilton. Vyzkoušejte k nim slámová nebo ledová vína, portské, sherry nebo madeiru.
Víno podávejte při správné teplotě. Vína bílá a šumivá je dobré vychladit okolo 10 ° C, červeným prospívá pokojová teplota.
Sýr nechte před konzumací při pokojové teplotě, aby se plně rozvinula jeho chuť, aroma a aby získal tu správnou konzistenci.
A ještě malá rada nakonec. Teď, když už máte nějaké základy, kterých se při výběru můžete přidržet, je čas na to začít prozkoumávat. Nejlepší bude, když si kombinace, které vám chutnají nejvíc, najdete sami. Každý jsme přece trochu jiný.
Poslouchejte své chuťové buňky a zkoušejte nové věci. Uvidíte, že časem narazíte na to pravé ořechové. Není divu, že se ve Francii správnému kombinování vína a sýrů říká dobrá svatba. Je to totiž hotové umění!Registrujte se a získejte řadu výhod.
Nezoufejte. Nové vám zašleme na e-mail.